środa, 30 maja 2012

Ciasto pomarańczowe



Inspiracją dla powstania tego ciasta był Dzień Matki i pilna potrzeba stworzenia czegoś z niczego. Efekt przerósł moje oczekiwania.


Składniki:

Ciasto:
300g mąki pszennej
200 g cukru 
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z jednej pomarańczy

Krem:
2 żółtka
1 pomarańcza
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3/4szklanki wody
4 łyżki cukru

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być dość rzadkie, więc mikser da radę. Wylewamy na blachę do tarty, najlepiej taką z rowkami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kiedy ciasto trochę przestygnie, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry nogami. Uzyskamy w ten sposób dziurę na krem. Pomarańczę obieramy z resztek skórki, dzielimy na cząstki i wyjmujemy pestki. Następnie całość miksujemy z żółtkami, cukrem, skrobią i wodą na gładką masę. Według mnie cała pomarańcza ma ciekawszy smak niż sam wyciśnięty sok, dlatego zostawiam wszystko, można jednak użyć wyłącznie soku. Gotujemy na niewielkim ogniu, bez przerwy mieszając lub miksując, aż do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na ciasto, studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz