poniedziałek, 14 maja 2012

Zupa koperkowa

 

Moja Mama zazwyczaj gotowała zupę koperkową na skrzydełkach, z obowiązkową śmietaną,tartą marchewką i ryżem. Do tej pory uważam w tej zupie za obowiązkowy wyłącznie ryż - całą resztę zmieniłam po swojemu, co nie znaczy, że do wspomnień z dzieciństwa wracam bez sentymentu.

Składniki:

pęczek koperku
1l bulionu warzywnego, przygotowanego według własnego przepisu lub na przykład tego
2-3 średniej wielkości ziemniaki
100g ryżu ugotowanego na sypko (radzę zupełnie zrezygnować z ryżu czy kaszy w woreczkach)
sól

Gotujemy ziemniaki w bulionie. Najlepiej je najpierw drobno pokroić. Jeśli w trakcie gotowania płyn zbytnio się zredukuje, nie dolewamy wody - znacznie lepiej uzupełnić płyn pod koniec przygotowywania zupy. Oddzielamy nać koperku od łodyżek, a łodyżki od korzeni. Kiedy ziemniaki są jeszcze odrobinę twarde, dorzucamy do nich łodyżki koperku. Po ugotowaniu ziemniaków możemy wyciągnąć koperek lub zaryzykować pozostawienie go (ja zostawiam). Miksujemy całość na krem, po czym dolewamy przegotowaną wodę, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta. Wrzucamy do zupy 2/3 posiekanego koperku i zagotowujemy. Dosalamy do smaku. Podajemy z ryżem, posypując pozostałym koperkiem już na talerzach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz