piątek, 15 lutego 2013

Gorąca czekolada z imbirem i pomarańczą


Oczekiwanie na kogoś może być snuciem się bez celu po domu lub wymyślaniem nowych smaków. Wybrałam oczywiście to drugie i mam nadzieję, że mój sposób na twórcze oczekiwanie i Wam przypadnie do gustu.

Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
puszka słodzonego mleka skondensowanego
około 200 ml tłustego mleka
imbir w proszku
1 pomarańcza

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zmieni konsystencję na płynną, wsypujemy imbir w proszku (ilość w zależności od upodobań), dolewamy mleko skondensowane w takich ilościach, by nie obniżyło zbytnio temperatury czekolady, więc jednorazowo mniej więcej 1/8 puszki. Mieszamy przez cały czas, by uniknąć powstawania grudek, które wbrew pozorom mogą się pojawić. Po dolaniu całego mleka sprawdzamy słodkość i gęstość masy, w miarę potrzeby dolewamy mleko. Ja zużyłam około 200 ml mleka. Tak powstałą gorącą czekoladę przelewamy do szklanek i dekorujemy wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy. Mnie wyszły 3 porcje. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pycha! Kolejna wersja czekolady na gorąco do mojej kolekcji :) Uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń