niedziela, 13 maja 2012

Niedzielne tosty z pokrzywą

 

Bardzo prosty przepis na tosty z pokrzywą, który wpadł mi do głowy w niedzielny poranek. Sama byłam ciekawa, jako że jajecznicę z pokrzywą uwielbiam, a tu spodziewałam się pochodnych jej smaku.

Składniki:
4 kromki chleba tostowego
1 jajko lub oliwa do nasączenia chleba
łyżka wody
przyprawy w dowolnej ilości i konfiguracji
8 liści pokrzywy
oliwa do polania gotowych tostów i wysmarowania blachy (można z niej zrezygnować, jeśli wybraliśmy wersję wegańską)

Jajko roztrzepujemy z łyżką wody i przyprawami. Nasączamy tosty. Opcja dla wegan: tosty smarujemy oliwą i posypujemy wybranymi przyprawami. Kładziemy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie na każdej kromce kładziemy po dwa wymyte listki pokrzywy i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjęte z piekarnika tosty polewamy odrobiną oliwy. 

Jeśli ktoś lubi smak pokrzywy, będzie zadowolony :) Pozostałym polecam przyprawienie chleba czosnkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz